1. Post #1
    Picartman's Avatar
    February 2007
    220 Posts
    A couple of weeks back I installed the beta for this new MMO called Aion. The only thing I can tell you about it is that it's in beta and it uses Gameguard as an anti-cheat software. I'm not sure if that info will help me figure out my problem, but I might as well mention it. Anyways, ever since I installed it, when I exit the game, Windows Vista (32-bit) runs very very slow. My physical memory usage is at 1.7Gb out of 2.0Gb and it takes about 5 minutes for it to idle at 700Mb. Also the most annoying part is that in Firefox, when I load a new webpage, if it has a gif or and image of any sort, my computer will lock up until the image is done loading. So browsing the LMAO Pictures thread is basically hell for my computer.

    During the Closed Beta 3 of Aion this problem never happened, this started happening as soon as I started playing the Closed Beta 4 (last weekend). So I was thinking about uninstalling the game but I'm not sure if that would help because I still get lag spikes even if I'm not playing it. To be honest just as I finished typing this sentence, Windows just locked up but I kept typing and my sentence appeared 5 seconds later. So it even happens when I'm typing or doing anything at all.

    I've tried Diskeeper, CCleaner, Disk Cleanup, Registry Cleanups. I have absolutely no idea what else to do and this is the first time I have ever experienced this problem. My specs are as follows: Intel C2D e6300 @ 3.0 Ghz, 2Gb G.Skill Ram, ATi x1950xt. What can I do to fix this? Thanks for any help.

    Here's my net connection:

  2. Post #2
    Geneva's Avatar
    December 2008
    859 Posts
    Bad internet connection?

  3. Post #3
    Picartman's Avatar
    February 2007
    220 Posts
    Updated first post.

  4. Post #4
    Shadow187(FP)'s Avatar
    July 2009
    2,157 Posts
    What about sys restore?

  5. Post #5
    Geneva's Avatar
    December 2008
    859 Posts
    Try closing some programs?

    Edited:

    Also scan for virus.

  6. Post #6
    The Cold Wind Of France
    MaxOfS2D's Avatar
    November 2008
    18,568 Posts
    Probably a virus if uninstalling the game doesn't solve the issue

  7. Post #7
    Gold Member
    Murkrow's Avatar
    April 2005
    4,842 Posts
    See if the GameGuard service is running, and if it is, stop it. Then use computer and if it works fine, you have the culprit.


    Use the Microsoft Management Console, or just go to run> services.msc

  8. Post #8
    Stunted's Avatar
    August 2008
    813 Posts
    Did you install it through Steam? Steam eats resources when it's left in the background. It absolutely murders my computer and my computer isn't exactly shit.

  9. Post #9
    Picartman's Avatar
    February 2007
    220 Posts
    See if the GameGuard service is running, and if it is, stop it. Then use computer and if it works fine, you have the culprit.


    Use the Microsoft Management Console, or just go to run> services.msc
    Gameguard is probably the issue. In the services.msc panel, the service is set to manual. I'm going to try and change it to automatic to see what happens. If there's no luck, I'll uninstall Aion and Gameguard and reinstall it during the next beta.

    Uninstalled it and so far so good. Most likely that was the issue...