1. Post #1

    September 2009
    7 Posts
    Hi recently i bought a powercolor hd4890 pcs+ and when i first tested a rp map i still get the same fps on that spot as i did with my old one....all settings on highest exept AA. resolution is 1920x1080. i get UNDER 30 fps where older graphics card like 8800gt gets about 50-60

    my specs:
    Powercolor HD4890 pcs+
    GPU

    Phenom 9500+ 2.2ghz quad core
    CPU

    4GB corsair dominator pc8500 C5D
    Memory

    MSI k9a2 platinum v1
    Motherboard BIOS version 1.7

    corsair power supply TX 650w
    Power supply

    Ive tried lowering resolution to 1024x but it didint make a difference.im realy out of ideas but i wanna know why i get that low fps with this computer :@

    i have also the newest drivers and i have checked the CCC for any performance eater settings but none found. the computer is neither to hot.

  2. Post #2
    Gold Member
    Second-gear-of-mgear's Avatar
    June 2009
    6,054 Posts
    Virus Scanned? Powercolor has a relatively high failure rate, so if push comes to shove, RMA it.

  3. Post #3

    September 2009
    7 Posts
    Virus Scanned? Powercolor has a relatively high failure rate, so if push comes to shove, RMA it.

    uh i have no virus and what do you mean of the failure rate? ive had a powercolor hd3870 a while and it has worked fine.. and what EXACLY do you mean with if push comes to shove, RMA it??
    Reply With Quote Edit / Delete Reply Sweden Show Events Dumb Dumb x 4Bad Spelling Bad Spelling x 1 (list)

  4. Post #4
    Gold Member

    August 2005
    320 Posts
    and what EXACLY do you mean with if push comes to shove, RMA it??
    He means, if it's really that bad, send it back.

  5. Post #5

    September 2009
    7 Posts
    He means, if it's really that bad, send it back.
    how the hell can it be that bad...on the review and where i bought the place customers said it was a great card that maxxed out for example crysis on 1920x1080, not aa thought but it shall work better then THAT on gmod for an instance...

  6. Post #6
    Gold Member
    Dennab
    December 2007
    1,436 Posts
    how the hell can it be that bad...on the review and where i bought the place customers said it was a great card that maxxed out for example crysis on 1920x1080, not aa thought but it shall work better then THAT on gmod for an instance...
    He means you got a faulty card.

  7. Post #7

    September 2009
    7 Posts
    He means you got a faulty card.
    well i played need for speed shift on highest with full HD and 16x...it cant be failing :S

    i only belive i have this problem in garrysmod..is garrysmod a high cpu usage game or any other factors that may cause this...as i said i had the same fps as on my old GPU so it should have something to do with my garrysmod installation OR hardware issues since the gpu works fine

  8. Post #8
    Gold Member
    Dennab
    December 2007
    1,436 Posts
    well i played need for speed shift on highest with full HD and 16x...it cant be failing :S

    i only belive i have this problem in garrysmod..is garrysmod a high cpu usage game or any other factors that may cause this...as i said i had the same fps as on my old GPU so it should have something to do with my garrysmod installation OR hardware issues since the gpu works fine
    Did you run the older card at the same resolution?

  9. Post #9
    Gold Member
    Yumyumbublegum's Avatar
    January 2009
    7,791 Posts
    -snip-
    Reply With Quote Edit / Delete Reply United States Show Events Dumb Dumb x 2 (list)

  10. Post #10
    Gold Member
    BananasGoMoo's Avatar
    March 2009
    3,488 Posts
    mite be defective

    and i wouldn't get powercolor but ok.

  11. Post #11

    September 2009
    7 Posts
    Did you run the older card at the same resolution?
    Yes i did...i have the EXACT settings as i did on my old card and i still havent found the answer yet :S

    oh one more thing..i did some tests by turning all settings to the highest and then putting them at the LOWEST i could put it..no fps difference :S thats just weird.

    the map was rp downtown v2 or something like that

  12. Post #12
    CombineGuru's Avatar
    June 2009
    3,644 Posts
    the map was rp downtown v2 or something like that
    There's your problem. You're trying to play DarkRP.
    Reply With Quote Edit / Delete Reply United Kingdom Show Events Funny Funny x 7Agree Agree x 1 (list)

  13. Post #13
    Gold Member
    waxrock's Avatar
    October 2006
    3,181 Posts
    -snip-

  14. Post #14
    Dennab
    August 2009
    1,257 Posts
    check your drivers.

  15. Post #15
    Victis's Avatar
    April 2008
    286 Posts
    Physics glitch somewhere in the map?

  16. Post #16
    Lf752's Avatar
    August 2009
    137 Posts
    Stop saying his card broken just cause it's made by Power Colour, they are fine.

  17. Post #17

    September 2009
    7 Posts
    There's your problem. You're trying to play DarkRP.
    well yes i do play rp,if you looked at the top you will see that i said rp map ,and my friends get around 45-60 fps at the SAME location i stand and look at the same thing and i still only get around 27-33. we have tested, and as i said i dont get ANY fps difference when changing settings from highest to lowest so its got to be some weird fault. i dont realy want to reinstall steam and all my games :S


    and thanks lf752,powercolor may not be the best but they ARE good at making gpu,s i already had one before and i bought this because they work good. and this is standard overclocked 950/1050 and changed to 990/1120 and still holds the temp down.


    oh and another thing why its not broken, if it was then i would not be able to run gta 4 on 1920x1080 and everything besides view distance on highest. it runs just fine

  18. Post #18
    Gold Member
    Satane's Avatar
    March 2007
    3,678 Posts
    oh and another thing why its not broken, if it was then i would not be able to run gta 4 on 1920x1080 and everything besides view distance on highest. it runs just fine
    My i7 @ 4.2 ghz and 2x 4890 vapor x 1gb hardly runs GTA4 @ all high + low view distance.......
    i get like 100-300 fps in gmod. Stays above 100 on a full rp server.

    ontopic: Why do you compare your fps to your friends' ? Don't do that. They either lie or have a better pc.

    Try that : Delete the garry's mod folder. You'll lose the mods but you won't have to download it again.

  19. Post #19
    PrismatexV7's Avatar
    September 2009
    145 Posts
    My i7 @ 4.2 ghz and 2x 4890 vapor x 1gb hardly runs GTA4 @ all high + low view distance.......
    i get like 100-300 fps in gmod. Stays above 100 on a full rp server.

    ontopic: Why do you compare your fps to your friends' ? Don't do that. They either lie or have a better pc.

    Try that : Delete the garry's mod folder. You'll lose the mods but you won't have to download it again.
    How much RAM do you have?
    I get about 30 with everything but View Distance (39, damn you Steam version not liking command lines) maxed, 2048x1152, on my Q9550 4.0, 4870 1GB, 4GB DDR2 rig.

  20. Post #20
    Gold Member
    Satane's Avatar
    March 2007
    3,678 Posts
    6gigs DDR 3

    I never checked the FPS it's probably mid 40's. laggin a little when i look around as racing through the city. It doesn't feel as smooth as l4d.

    1920x1080 AFx16 AAx2

  21. Post #21
    ryanmh's Avatar
    June 2007
    261 Posts
    Did you uninstall the old drivers?

  22. Post #22

    September 2009
    7 Posts
    Did you uninstall the old drivers?
    Yes all old drivers uninstalled before installing catalyst 9.9,running at 9.8 now because i tested if it was the latest catalyst version that was bugged but no,still get the same.


    well thank you all for your ideas,i dont think it will be any better but i will try to reinstall garrysmod and if i get any better fps,ill report it here

  23. Post #23
    toxicweirdo's Avatar
    October 2007
    820 Posts
    Yes all old drivers uninstalled before installing catalyst 9.9,running at 9.8 now because i tested if it was the latest catalyst version that was bugged but no,still get the same.


    well thank you all for your ideas,i dont think it will be any better but i will try to reinstall garrysmod and if i get any better fps,ill report it here
    Can I just say something? You're a total dunce.

    (User was banned for this post ("That's not helping." - compwhizii))